Philips

Videopac G7000

Philips, het bedrijf uit Eindhoven was voornamelijk bekend door het maken van gloeilampen. Later ging Philips zich meer richten op consumenten elektronica en in 1978 bracht Philips de Videopac G7000 spelcomputer op de markt. 

 

De Videopac heeft een Intel 8048 processor en een speciale chip, de VCD (Video Display Controller) die al het geluid en beeld voortbrengt. Deze VDC is een aangepaste Intel chip en kan 4 verschillende grafische objecten weergeven; de achtergrond, sprites, 4 bewegende figuurtjes en 1 speelbaar figuur. De Videopac heeft 64 voorgeprogrammeerde figuurtjes die men kan gebruiken voor een spel. Vooral in het begin werd door programmeurs veel gebruik gemaakt van deze basis set, waardoor sommige eerste spellen nogal op elkaar leken.

 

Het toetsenbord op de Videopac was uniek voor die tijd en gaf bij veel mensen het idee dat het een echte computer was waarop je leerzame spellen kon doen. Philips gebruikte dit ook in hun reclames en hierdoor verkocht de Videopac erg goed. De Videopac is in de winkels te koop geweest van 1978 tot 1986.

 

 

Philips CD-i

De Philips CD-i, wat staat voor Compact Disc Interactive, was een interactief multimediaplatform dat werd ontwikkeld en geproduceerd door Philips in samenwerking met andere bedrijven. Het systeem werd in 1990 geïntroduceerd en was bedoeld als een alles-in-één multimedia-entertainmentsysteem.

Hier zijn enkele kenmerken en aspecten van de Philips CD-i:

  1. Multimedia-functionaliteit: De CD-i was in staat om niet alleen cd-roms voor videogames af te spelen, maar ook interactieve cd-roms voor educatieve doeleinden, zakelijke toepassingen, muziek en video.

  2. Spelbibliotheek: De CD-i had een diverse bibliotheek van spellen, variërend van educatieve titels tot avonturenspellen en interactieve films. Enkele bekende titels zijn "The Legend of Zelda: The Wand of Gamelon" en "Hotel Mario".

  3. Accessoires: Het systeem had verschillende accessoires, waaronder een afstandsbediening, een muis en een toetsenbord, waardoor het geschikt was voor een breed scala aan toepassingen.

  4. Beperkt succes: De CD-i had echter beperkt succes vanwege een aantal factoren, waaronder de hoge prijs, de concurrentie van andere spelconsoles en het gebrek aan aantrekkelijke exclusieve titels.

  5. Levensduur: De productie van de CD-i werd stopgezet in 1998, en het systeem verdween al snel uit de markt.

Hoewel de Philips CD-i niet zo succesvol was als sommige andere spelconsoles, wordt het nog steeds herinnerd als een opmerkelijk stukje geschiedenis in de ontwikkeling van interactieve multimedia-entertainmentplatforms.